Husk håndværkerfradraget

Husk håndværkerfradraget

Der kan spares op til ca. 10.000 kr. i skat

20-02-2018

Der kan spares op til ca. 10.000 kr. i skat

Boligjobordningen – også populært kaldet håndværkerfradraget – har med en enkelt afbrydelse eksisteret siden 2011. Reglerne for håndværkerfradrag for 2017 er uændrede i forhold til 2016. 

Man har dermed også i 2017 ret til fradrag på op til 6.000 kr. for udgifter til hjælp i hjemmet og på op til 12.000 kr. for udgifter til håndværkerarbejde, svarende til et samlet fradrag på op til 18.000 kr. pr. person. 

Idet ens ægtefælle/samlever også har mulighed for et tilsvarende skattefradrag, kan man således fratrække samlet op til 36.000 kr., svarende til en samlet skattebesparelse på op til ca. 10.000 kr., uagtet hvem af parterne der har betalt regningen. Man skal være opmærksom på, at det fortsat kun er udgifter til arbejdsløn inklusive moms, som kan fratrækkes.

Som en grov tommelfingerregel kan man sammenfattende sige, at man får ca. 100 kr. tilbage af SKAT for hver 300 kr., man betaler en håndværker i arbejdsløn.

Hvilke ydelser kan man fradrage på selvangivelsen for 2017?

De fradragsberettigede ydelser ligger inden for følgende hovedområder:

Udgifter til hjælp i hjemmet (max. 6.000 kr./12.000 kr.)

  • Almindelig rengøring
  • Vinduespudsning
  • Børnepasning
  • Almindeligt havearbejde m.m.

Håndværkerarbejde (max. 12.000 kr./24.000 kr.) med en typisk grøn profil

  • Energibesparelser
  • Energiforsyning
  • Energirådgivning
  • Klimasikring
  • Digital infrastruktur (tilslutning til bredbånd)

skat.dk findes detaljerede beskrivelser af de enkelte ydelser.

Hvilke krav skal opfyldes?

SKAT stiller en række krav, som skal være opfyldt for at opnå håndværkerfradrag. 

  • Når der er tale om en helårsbolig, skal man have boet der, mens arbejdet blev udført.
  • Man skal være almindelig skattepligtig til Danmark og være fyldt 18 år inden udgangen af det år, hvor arbejdet blev udført.
  • Man kan ikke få fradrag for arbejder, som man har modtaget tilskud til efter andre offentlige støtteordninger.
  • Man kan få fradrag for udgifter til reparation og vedligeholdelse af en eksisterende helårsbolig eller fritidsbolig, men ikke fradrag for udgifter til nybyggeri.
  • Man kan ikke få fradrag for udgifter til arbejde, som er udført af personer, der har fast bopæl i den bolig, hvor arbejdet udføres.

Man skal kunne dokumentere arbejdet med en faktura fra en momsregistreret virksomhed. Serviceydelser som rengøring eller børnepasning kan udføres af privatpersoner, men det er i så fald et krav, at personen er fyldt 18 år, fuldt skattepligtig til Danmark og udfylder en såkaldt serviceerklæring (kan også findes på skat.dk). 

Dokumentationen skal ikke indsendes til SKAT, men det er vigtigt, at man gemmer den i typisk ca. 4 år, idet SKAT kan bede om dokumentation for arbejdet og for, at man har betalt regningen.

Det er endvidere et krav, at man betaler for arbejdet med en elektronisk betalingsform – dvs. bankoverførsel, betalingskort, indbetalingskort eller MobilePay. Kontant betaling accepteres ikke.

Endelig er der krav om, at arbejdet er udført senest den 31. december 2017, og at arbejdet er betalt senest den 28. februar 2018.

Særligt om fritidsboliger

Man kan også få håndværkerfradrag for udgifter på fritidsboliger, herunder også fritidsboliger, som er beliggende i udlandet. Det er et krav, at man betaler ejendomsværdiskat af boligen. Hvis man har udlejet fritidsboligen en del af året, skal man være opmærksom på, at man så ikke får fradrag for serviceydelser i form af rengøring, vinduespudsning, havearbejde mv.

Hvis man ejer fritidshuset sammen med eksempelvis søskende eller venner, har alle ret til det maksimale fradrag – uanset ejerandelens størrelse – naturligvis under forudsætning af, at betingelserne i øvrigt er opfyldt.

Herudover er det værd at bemærke, at det maksimale håndværkerfradrag på 18.000 kr. gælder for helårsbolig og fritidsbolig under ét.

Særligt om lejere

Håndværkerfradraget er ikke kun forbeholdt ejere af en bolig. Hvis man har lejet sin bolig, kan man få håndværkerfradrag, hvis man opfylder følgende 3 betingelser:

  • Man skal selv betale for arbejdet.
  • Man skal have ret til at vedligeholde boligen (ved vedligeholdelsesarbejde).
  • Man skal bo i boligen, mens arbejdet bliver udført.

Indberetning af håndværkerfradrag til SKAT

Håndværkerfradraget for 2017 skal indberettes på TastSelv på skat.dk under ”Fradrag”, hvorefter man vælger ”Håndværkerfradrag”.

Vær opmærksom på, at man stadig kan nå at få fradrag for glemte håndværkerfradrag for årene 2014, 2015 og 2016.

Det ”nye” håndværkerfradrag for 2018

Som led i finanslovsaftalen for 2018 blev håndværkerfradraget gjort permanent. Der var ellers tvivl om, hvorvidt håndværkerfradraget ville blive videreført. Reglerne er stort set uændrede – dog er nogle få ydelser ikke længere fradragsberettigede, herunder eksempelvis udgifter til energirådgivning, mens udgifter til installation af tyverialarm nu er blevet en del af ordningen.

Hvis man forventer at afholde udgifter til fradragsberettigede ydelser i 2018, bør man overveje at ændre sin forskudsregistrering for 2018 og dermed tidsmæssigt fremrykke den forventede skattebesparelse.

En detaljeret beskrivelse af reglerne for 2018 vil kunne findes på skat.dk.